Terungkap! Hanya Karena Dendam 7 Remaja Tega Bakar Pesantren Yang Akibatkan 24 Santri Tahfiz Penghafal Al-Qur'an Meninggal Dunia


Kepolisian Kualalumpur berhasil mengungkap kasus kebakaran pesanten Darul Quran Ittifaqiyah Kualalumpur, Kamis (14/9/2017) subuh, yang menewaskan 24 santri dan guru mengaji.

Kepala Kepolisian Kualalumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh mengatakan tujuh pelajar dari luar pesantren ditahan dan ditetapkan sebagai tersangka pembakaran pesantren nahas ini. Enam dari tujuh tersangka positif mengisap ganja. 

Sumber BH Online mengatakan, pengungkapan kasus pembakaran ini berkat CCTV SPBU Jalan Dato Keramat, yang merekam perbuatan mencurigakan tersangka.


"Dalam rekaman itu dua lelaki menaiki motor Yamaha membeli minyak bensin pukul 1.30 pagi, beberapa jam sebelum kebakaran pesantren.
"Mereka diyakini menggunakan minyak bensin itu untuk membakar pesantren," katanya.

Sumber ini meyakini tersangka masuk pesantren membawa tangki gas serta tilam ke tingkat tiga. Tersangka mengunci pintu asrama, meletakkan tilam dan menyalakan api.

"Mereka juga dipercayai mengunci pintu asrama sebelum meletakkan tilam dan mengarahkan  muncung tong gas ke arah pintu lorong asrama pelajar dan guru sebelum dibakar bensin," katanya.
Sejauh, penyidikan polisi menyimpulkan motif pembakaran untuk balas dendam.

Menurut Berita Harian, terjadi perselisihan antara lima santri Darul Quran Ittifaqiyah dengan tujuh remaja di kawasan Taman Datuk Keramat.

Harian Metro melaporkan

Perselisihan faham antara lima pelajar pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah dengan tujuh remaja di kawasan Taman Datuk Keramat dipercayai punca kejadian kebakaran yang mengejutkan Malaysia baru-baru ini.

Harian Metro melaporkan, sumber polis berkata, beberapa hari sebelum kejadian, pelajar tahfiz ada mengejek tujuh remaja yang menghisap dadah di kawasan Taman Tasek Datuk Keramat.

Katanya, susulan dari itu, tujuh remaja itu berdendam dengan pelajar tahfiz dan pada hari kejadian, beberapa daripada mereka melompat masuk ke dalam pusat tahfiz itu.

"Kemudiannya, mereka mencuri dua buah tong gas dari kiosk berdekatan lokasi kejadian sebelum membocorkan gas pada tilam dan membakarnya dengan petrol di pintu utama asrama, " katanya.

Tujuh remaja berkenaan telah ditahan dan enam daripada mereka didapati positif dadah.

Sinar Online pula melaporkan, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh ketika dihubungi Bernama mengesahkan penangkapan remaja terbabit.

"Ya, saya sahkan kesemua penangkapan berkenaan," katanya ringkas.

Amar Singh berkata maklumat lanjut mengenai penahanan itu akan dibuat pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, dijadualkan pada 11 pagi esok kemudiannya ditukar malam ini.

sumber hmetro.com.my

Subscribe to receive free email updates: